Nógrád Vármegye Önkormányzata

Március 14-én tartotta Nógrád Vármegye Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett ünnepi közgyűlését Somoskőújfaluban.

A rendezvény szentmisével kezdődött a somoskőújfalui Magyarok Nagyasszonya-templomban, majd koszorúzást tartottak a Somosi Hősök és Áldozatok Emlékművénél. Ezt követően az ünnepi közgyűlésre a Petőfi Sándor Művelődési Házban gyűltek össze a megjelentek.

Elksőként Tábori Anita polgármester köszöntötte a résztvevőket. – 1848 tavaszán nem csak a természet született újjá, hanem az egész magyar nemzet. Az arisztokrácia Széchenyivel az élen, a köznemesség Kossuthtal fémjelezve és a márciusi ifjakkal karöltve pár nap alatt eljuttatták hazánkat a középkort idéző feudalista berendezkedéstől a modern, polgári világ ígéretéig. A forradalom vér nélküli volt, az átalakulás törvényes, hisz az uralkodó szentsítette azt – fogalmazott Tábori Anita, majd hozzátette, hogy mindehhez kellett az ifjúság ereje és lendülete, az idősebbek tapasztalata, de az is, hogy terheiket innentől közösen viseljék a nemzet tagjai.  – Ma azoknak a bátorságát és áldozatkészségét ünnepeljük, akik azért küzdöttek, hogy szabadságot, méltóságot és magyar létet hozzanak nemzetünknek – fogalmazott.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy március 15-e mindig is különleges nap volt a magyar nemzet életében, amely felidézi azokat a bátor embereket, akik az elnyomás és a korlátok ellenére merészen kiálltak az igazságért és a szabadságért. Hozzátette: minden nehézség és ármány ellenére ma is szükség van a nemzeti összefogásra. Bő ezer éve már, hogy a Kárpát-medencében bizonyítjuk, hogy tehetséges népünk sokra képes, ha energiáit az együtt emelkedés lehetőségeinek a szolgálataiba állítja.

Az eseményt Orbán Attila, Tolna Vármegye Közgyűlésének alelnöke is megtisztelte jelenlétével. Min mondta, szűkebb hazájában él a legnagyobb székely és erdélyi közösség. Ő maga is székely felmenőkkel rendelkezik. - Fontos megemlíteni azt is, hogy azon túl, hogy a forradalomra emlékezünk, minden év március 10-én a székely szabadságra is emlékezünk – húzta alá, hozzátéve, hogy a történelem viharai megmutatták nekünk, hogy a szabadságért sokszor harcolni kell. Emellett a keresztény hitünkért is ki kell állni a 21. században – hangsúlyozta.

Sckuzi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében azt mondta, hogy 1848-ban egyetlen nap alatt csodát tettek Pesten a márciusi ifjak. – 176 éve dagasztja mellünket a büszkeség és a remény ezen a csodálatos napon, március 15-én. Szabadságunkat, függetlenségünket, nemzeti önbecsülésünket ünnepeljük e napon, amelynek szereplői, helyszínei és eseményei már gyerekkortól kezdve szinte beégnek minden magyar lelkébe – hangsúlyozta Skuczi Nándor. Az elnök kiemelte, jogunk és kötelességünk történelmünket megtanítani, az önazonosságot és a magyar identitást erősíteni.

A március 15-i vármegyei közgyűlés a helyiek ünnepi műsorával zárult.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test