Nógrád Vármegye Önkormányzata

A Madách 200 emlékév jegyében rendezi meg Nógrád Vármegye Önkormányzata szeptember 16-án, szombaton a 17. Nógrádi Vármegyenapot, melynek Kazár ad otthont. Az eseményt helyi finomságok, kulturális programok és egy fergeteges koncert is színesíti.

A program délelőtt 9 órakor szentmisével indul a Szent Ilona-templomban, majd 10 órától a Művelődési Házban tartják meg a Nógrád Vármegyei Önkormányzat ünnepi közgyűlését, melyen kitüntetéseket is átadnak. A program délelőtt 11 órától szabadtéren, a kazári Fesztiváludvaron folytatódik.

„Ételek a Madách család asztaláról” jeligével számos főzőcsapat készül 19. századi palóc fogásokkal. Megtalálható lesz a krumplilaska, a más tájakon fánkként ismert pampuska, s a vízen kullogó fánk is. A töltött káposzta, a vadpörkölt, a gulyás közkedvelt étel volt a 19. században, így ezek sem maradnak ki a felhozatalból, mint ahogy a sült libacomb és a káposztás csülök sem. A palóc tájegységen oly népszerű, burgonyából készült ételek sorát folytatva válogathatnak a Vármegyenapra kilátogatók a sztrapacska, a krumpliganca, a nagygönc, a krumplis futa és a szilvás gombóc közül is. Megtalálható lesz a kazári rendezvényen a varsányi túrós lepény, amely szintén népszerűségnek örvendett Madách korában.

Mindemellett lesz kézműves vásár, ahol a Vedd a nógrádit! programhoz csatlakozott termelők portékái is elérhetők lesznek. Így például egyedi rózsaszirom termékeket, különleges savanyúságokat, palóc sört, egyedi játékokat, lekvárt, szörpöt, sajtokat, méhészeti termékeket, házi rétest és olajtökmagból készült finomságokat is találnak majd a standokon az érdeklődők.

A déli, ünnepélyes megnyitó után kulturális programok színesítik a Vármegyenapot: a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei népszerű musical- és filmslágerekkel érkeznek, fellép a Nógrád Táncegyüttes, valamint több hagyományőrző kulturális csoport is. Andi Színjátszósai a Madách Imre 200 Emlékévhez kapcsolódva mutatnak be zenés-irodalmi műsort. Az idei Nógrádi Vármegyenapot 18 órától a Bikini együttes koncertje koronázza meg. Nógrád Vármegye Önkormányzata mindenkit sok szeretettel vár a szombati rendezvényre!

A program a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00003 „A Nógrád megyében élők helyi identitásának és szociális tudatosságának növelése” című pályázat támogatásával valósul meg.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test