Nógrád Vármegye Önkormányzata

Közlekedésfejlesztés, környezettudatosság, turisztika – a „Találjuk ki Nógrád megyét!” verseny döntőbe jutott pályázói egybehangzóan úgy vélik, ezekre van leginkább szükség szülőföldjük fellendüléséhez. Dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, a zsűri elnöke elmondta: a meghallgatott pályázók mind lenyűgöző prezentációt tartottak arról, hogy miként képzelik el megyénk fejlesztését. A versenyt végül Nagy Anna orvostanhallgató nyerte Balla Gergely Tibor jogászhallgató és Gulyás Vivien cukrász előtt.

Tizenöt pályamű érkezett az április elején, 14-25 év közötti helyi fiatalok számára meghirdetett „Találjuk ki Nógrád megyét” című felhívásra. A feladat egy maximum 15 diás power point előadás elkészítése volt arról, hogy ők milyen helyen szeretnének élni, milyen terveket valósítanának meg, mi tenné számukra élhetőbbé szülőföldjüket. A verseny július elsején megrendezett döntőjébe az előválogató alapján a legjobb hat pályamű került be, amelyet már személyesen adtak elő az ötletgazdák a szakavatott zsűri előtt a salgótarjáni Megyeháza Hadady-Hargitay termében. Egy tanuló sajnos nem tudott személyesen részt venni a döntőn, így öten versengtek a fődíjat jelentő laptopért és a további dobogós helyezésekért járó tabletekért. Névsorrendben a döntősök:

Balla Gergely Tibor, Balassagyarmat, az ELTE – Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója

Filkor Enikő Fatima, Mátraterenye, a Bolyai János Gimnázium tanulója

Gulyás Vivien, Salgótarján, a Nórád Megyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Technikum érettségire felkészítő osztályának tanulója, cukrász

Nagy Anna, Salgótarján, a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának hallgatója

Urbán László, Bátonyterenye, a Nórád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikumának informatika szakos tanulója

Zuck Dzsenifer, Mohora, a Szent Györgyi Albert Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója.

Az értékelő bizottság tagjai voltak Körmendy Lilla, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Sándor Ildikó pályázati szakértő, fejlesztési szakember, dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Lőrincz Gyula, a Nógrád Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Osztályának osztályvezetője. A zsűri egyöntetűen úgy nyilatkozott az értékelés során, hogy nagyon nehéz dolguk volt a sorrend felállításakor, mivel mind az öt pályázó kiváló előadói készséggel mutatta be nagyszerű terveit. Az ötletek helyismeretről, az otthonuk szeretetéről, kreativitásról és nagy tájékozottságról tanúskodtak.

Sándor Ildikó lenyűgöző délelőttként szólt a döntőről. Mint mondta, meglepte őt a versenyzők felkészültsége és profi előadása. – Különösen tetszett az, hogy rengeteg ötletet hallhattunk. A geopolitikai szintűektől kezdve az apró kicsi jegykiadó automatáig minden megjelent és olyanokról is volt szó, amelyeknek a véghezvitele nem pénz, hanem inkább szemlélet és cselekvés kérdése. Szoktam mondani, hogy nem minden fejlesztéshez kell sok pénz. Meg kell hallgatni a jó ötleteket, be kell vonni részvételre az embereket és nagyon örültem, hogy ma sok ilyet hallhattam – hangsúlyozta. Körmendy Lilla megköszönte a szervezők munkáját és kiemelte, hogy nagyon tartalmas délelőttön vehettek részt, kreatív és innovatív ötletekkel álltak elő a fiatalok. – Újdonságokkal és naprakész információkkal láttak el a versenyzők bennünket – húzta alá, és hozzátette, hogy bízik abban, hogy ezek a fiatalok itt a térségben képzelik el a jövőjüket. Lőrincz Gyula, a megyei önkormányzat fejlesztési osztályának vezetője így nyilatkozott az értékelés során: – Komoly és többségében megalapozott ötleteket hallhattunk. Szinte mindenkinél visszaköszöntek azok a főbb területek, amellyel megyei fejlesztési szinten nap mint nap foglalkozunk. Ugyanakkor hoztatok olyan javaslatokat, amelyekre felkaptam a fejem, például a szociális és egészségügyi terület fejlesztése. Ezek is nagyon érdekesek és hasznosak voltak. Többségében amiket elmondtatok, azokat szeretnénk megvalósítani. Ez öröm számomra, mert ez egy jó visszacsatolás arról, hogy tervezés szintjén jó úton járunk – mondta el. Dr. Bablena Ferenc közgyűlési alelnök azon véleményének adott hangot, hogy az identitás erősítését célzó projekt ezzel a feladattal elérte célját. – Kiváló produktumok születtek és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy Nógrád megyében ilyen fiatalok vannak, akik tenni is akarnak. Adja a Jóisten, hogy amit el akartok érni az életben, az sikerüljön és szép karriert fussatok be – szólt a versenyzőkhöz.

Ami pedig a fiatalok javaslatait illeti, álljon itt néhány, a teljesség igénye nélkül:

A közlekedés környezettudatos fejlesztése, beleértve a kerékpárút hálózatot, a kötöttpályás és a közúti közösségi közlekedést is;

A polgárőrségek erősítése a közbiztonság érdekében;

Munkahelyteremtés, a megfelelő színvonalú diákmunkát is beleértve;

A meglévő középiskolák fejlesztése, hogy ne vágyódjanak el már a nyolcadikosok is;

Egyetemi kihelyezett karok Nógrád megyébe hozatala,

Szolgáltatások fejlesztése (bevásárlóközpont, szórakozóhelyek);

Korosztályi csoportok szerint szórakozóhelyek létrehozása (nem csak a fiatalok akarnak kimozdulni)

A természeti környezetre épülő turizmusfejlesztés;

Az Ipoly folyón duzzasztógáttal tórendszer kialakítása a vízgazdálkodás és a turizmus céljából;

Határon átnyúló kapcsolatok erősítése (közlekedés, turisztika)

Az egész megyét lefedő kerékpárút-hálózat koncepciója

Kerékpárbérlés lehetősége

Kulcsosházak hálózatának rendszere

Az idősellátás fejlesztése, minőségének emelése. A működtetésbe fiatalok bevonása, akár önkéntes alapon is.

A fiatalok további segítése a már létező ösztöndíjrendszereken túl is abban, hogy érvényesülhessenek, legyenek előrelépési lehetőségeik.

A versenyt végül Nagy Anna, a SOTE negyedéves hallgatója nyerte. Prezentációja a másik két dobogós pályázó munkájával együtt itt érhető el: Nagy Anna, Balla Gergely, Gulyás Vivien. Kérdésünkre Nagy Anna elmondta: többszöri nekifutásra készült el pályaműve, amelyet azért tartott fontosnak összeállítani, mert úgy érezte, ha valahol fontos a véleménye, akkor ő ezzel a lehetőséggel élni fog. Arról, hogy ő nyert, így nyilatkozott: - Meglepődtem, mert az összes többi prezentáció is nagyon jó volt. De összességében az első hely motivációt ad arra, hogy érzem, hogy az ötleteim fontosak. Ha esetleg megvalósításra kerülnek, akkor az még nagyobb motiváció lesz nekem arra, hogy itt is maradjak. Ezzel a versennyel most lehetőségünk nyílt megmutatni, milyen lenne az általunk elképzelt Nógrád megye és nagyon biztató, hogy erre a megyei önkormányzatnál kíváncsiak voltak. Tetszik, hogy a legtöbben úgy gondolkodunk, hogy Nógrád megyét egy környezetpozitív irányba próbáljuk elvinni, ami szerintem minden megyének a jövője. Térségünk annyira csodálatos. A természeti környezet nyújtotta előnyeink kihasználásával, ha nem is egy másodperc alatt, de folyamatosan haladva remélem, elmegyünk majd ebbe az irányba – húzta alá. A társadalmi, közösségi szerepvállalásról szólva pedig kifejtette: - Fontosnak tartom, hogy példát mutassunk. Mert ha én nem csinálom, akkor ki csinálná? Szerintem mindenkiben megvan a motiváció a jóra, a szépre, csak elő kell hozni egymásból – húzta alá a verseny győztese.

 

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test