Nógrád Vármegye Önkormányzata

Hollókőn találkoztak Besztercebánya megye és Nógrád megye vezetői és fejlesztési szakemberei 2022. június 28-án, hogy szakmai nap keretein belül a két megye jövőbeni lehetőségeiről egyeztessenek. A legfőbb témák között volt a vasút- és a közútfejlesztés, a felsőfokú képzési kooperáció, a turizmus fejlesztésének az összehangolása, a kerékpárutak összekötése, továbbá a kulturális együttműködések.

 

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke hívta meg Ján Lunter, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat elnökét és delegációját Hollókőre. A megyei képviselőkön kívül a régiófejlesztés területén dolgozó szakemberek, valamint Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is jelent volt – adta hírül a Felvidék.ma. Mint írják, a szakmai rész négy sarkalatos témát érintett, amely a jövőbeli együttműködés elmélyítését célozta meg.  Csúsz Péter, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat képviselője a portálnak elmondta: a fő témák között szerepelt a közlekedés összehangolt fejlesztése. Vizsgálták a vasút, a közút, a tömegközlekedés, valamint a kerékpárút közös fejlesztési lehetőségeit. Egyeztettek arról, hogy nemzetközi tömegközlekedési járatokat indítanának a két megye között, valamint az Ipoly menti kerékpárutak bővítése is összehangolt módon megy végbe. Megállapodtak abban, hogy összeállítanak egy stratégiai dokumentumot a közlekedés fejlesztéséről. Ehhez már létrehozták a szakmai csoportot, amelynek feladata az összehangolt stratégia kidolgozása. Egy közös kiadványról is egyeztettek, amely a turizmus fejlesztését, a közös értékek bemutatását célozza meg és a határ menti térség látnivalóit összegzi. A régiófejlesztési témák mellett az oktatásügy is terítékre került: egyeztettek a Bél Mátyás Egyetem salgótarjáni kihelyezett képzéséről is. A szakmai csapat tagja volt Lőrincz Mária, a Középső-Ipoly Menti Régiófejlesztési Ügynökség vezetője, aki a Felvidék.ma kérdésére elmondta: a két megye közti együttműködés régebbi keletű, s az utóbbi időkben nagyon intenzívvé vált ez a kapcsolat.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test