Nógrád Vármegye Önkormányzata

A Salgótarjáni Tankerületi Központ és a Bolyai János Gimnázium meghívására a spanyolországi Valencia tartományból vendégek érkeztek Salgótarjánba: a Cueva Santa kétnyelvű középiskola tizenkilenc diákja és négy tanára. A vendégek az Erasmus-program iskolai és óvodai partnerségek pályázatának keretei között egy hetet töltenek Nógrád megyében. A két évig tartó programban tizenkilenc magyar tanuló és öt pedagógus vesz részt.


A vendégeket Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a megyeháza dísztermében. Gratulált a sikeres pályázathoz a Bolyai János Gimnáziumnak és a Salgótarjáni Tankerületi Központnak, majd kifejtette: különösen fontos, hogy a diákok megismerjék Európát, azt, hogy hogyan élnek más nemzetek. Emellett a történelmet is ismerni kell, mert ez segít abban, hogy jó döntéseket hozhassunk a jövőben, a program ehhez is támogatást nyújt a tanulóknak - tette hozzá, majd kiemelte Nógrád megye jellegzetességeit, szólt a természeti és az épített környezet értékeiről és hangsúlyozta azt is, hogy azért dolgoznak, hogy az ide születő gyermekek felnőtt korukban is megtalálják számításukat szülőföldjükön.


Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a két iskola közötti kapcsolat 2018-ban kezdődött Oxfordban, ahol az intézmények egy-egy angoltanára vett részt továbbképzési programon. Az intézmények ezután közösen pályáztak egy nemzetközi projektre, amelyben a cél a nyelvi készségek fejlesztése és  egymás kultúrájának megismerése. A megvalósítást a koronavírus járvány nehezítette, a programok eleinte az online térre korlátozódtak. Tavaly azonban éehetővé vált a bolyais diákok utazása, akik egy hetet töltöttek a meses Spanyolország Valencia tartományában. A most zajló magyarországi programon többek között Hollókőt, Budapestet és Egert is megismerhetik a spanyol vendégek.  A két iskola célja hosszú távú együttműködés fenntartása a jelenlegi diákcsere után.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test