Nógrád Vármegye Önkormányzata

Újabb Nógrád megyei termelők nyerték el a Geofood nemzetközi védjegyet, akik március 30-án, a Novohrad-Nógrád Geopark és Nógrád Megye Önkormányzatának közös sajtónyilvános rendezvényén vehették át a kitüntető címet. A partnerkapcsolatok erősítését is zászlajára tűző eseményen bemutatkoztak az új védjegyesek, megismerhettük a hollókői Hotel Castellum konyhájának küldetését és a Vedd a nógrádit! programot is.

 

Bagó József, Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője megnyitójában kiemelte: - Ez a program elsősorban az együttműködésről szól, ami a geopark, a megyei önkormányzat és az Innotime Hungary Kft. között alakult ki. Ez a közös gondolkodás tovább erősíti a nógrádi termelőket, ezen keresztül pedig szűkebb hazánk turizmusát és gazdaságát.  A Vedd a Nógrádit programon keresztül a megyei önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy szűkebb régiónk őstermelői, vállalkozásai, illetve a helyi termékek még népszerűbbek legyenek – hangsúlyozta.

Murányi Bálint, a megyei önkormányzat szakmai referense a Vedd a Nógrádit! programról kifejtette: a kezdeményezés két évvel ezelőtt indult, mára pedig közel 80 termelő csatlakozott hozzá. Jelenleg egy a termelőket bemutató honlap és egy közösségi oldal működik a Vedd a Nógrádit! - hoz kapcsolódóan, de a közeljövő tervei között szerepel egy a csatlakozott helyi gazdákat tömörítő webshop létrehozása is.

GEOFOOD partnerként a Novohrad-Nógrád Geopark részt vesz az UNESCO egy jelentős kutatási projektjében is, amelyben a világ 33 országából összesen 42 kutató vizsgálja a geoörökség, a geodiverzitás, a kultúra, az ökoszisztéma-szolgáltatások és az élelmiszertermelés kapcsolódási lehetőségeit a geoparkok természeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósága érdekében – erről Nagy Júlia, a hazai kutatásokat irányító Innotime Hungary Kft ügyvezetője beszélt a rendezvényen. Ismertette: a Geofood olyan fenntartható helyi élelmiszerek védjegye, amelyek egyedülálló geológiai területről származnak. Csak egy elismert UNESCO Globális Geoparkban előállított termékek használhatják. Magyarországon jelenleg három ilyen park van, ezek közül az egyik a megyénk egy részét érintő Novohrad-Nógrád Geopark. – A Geofood márka mögött egyértelmű filozófia húzódik meg, ez pedig a helyi közösségek és azok fenntartható fejlődésének támogatása. Mivel ipari szempontból hátrányos területen működnek a geoparkok mindenütt a világban, ezért fontos, hogy a helyi közösségek identitását és a gazdaságot is támogatni tudja a program – hangsúlyozta Nagy Júlia, aki arra is kitért: – Azáltal, hogy lerövidülnek a beszállítói láncok egy területen belül, a környezeti fenntarthatóságot lehet segíteni.

Mint mondta, jelenleg 100-150 vállalkozó van szerte a világban, akik használják ezt a védjegyet, s az a cél, hogy ez a kör minél jobban kiteljesedhessen. - A legfontosabb feladat megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, ahol a társadalmi és a gazdasági értékek találkozhatnak egymással. Csak így tud hatékonyan működni egy térség, így lehet megállítani az elöregedést és az elvándorlást és továbbadni értékeinket a következő generációnak – emelte ki. Ugyanezt támasztotta alá a Geofood védjegyet tavaly kiérdemlő, de azt most átvevő hollókői Castellum Hotel vezető séfje is. Oláh Zoltán elmondta, hogy jelenleg az alapanyag-felhasználásuk hatvan százalékát helyi termelőktől szerzik be. Küldetésüknek tekintik a hazai termékek népszerűsítését több tekintetben is. Egyrészt kiváló minőséget képviselnek a magyar alapanyagok, azzal pedig, ha nógrádi termelőtől vásárolnak, a helyi gazdaságot erősítik – húzta alá. A partnerségi találkozón a megye legfelkapottabb szállodájának vezető séfje világossá tette: a Vedd a Nógrádit! helyi termelői a jövőben fontos beszállítói lehetnek nemcsak a nógrádi háztartásoknak, de a Novohrad-Nógrád Geoparkban működő vendéglátóhelyeknek is.

A Castellum Hotel mellett tavaly a Mátraverebély-Szentkúton álló Szent Jakab Étterem nyerte el az elismerést, idén pedig a biolekvár-készítéssel foglalkozó, szandaváraljai Viktorné Benedek Boglárka; a gyógyhatású növényeket termesztő és feldolgozó, cserhátsurányi Nagy Mihály Gyógynövény Kft.; valamint a mézkülönlegességeket forgalmazó, Márkházán tevékenykedő Mezzz.hu kapta meg a védjegyet. 

Az ünnepélyes védjegyátadó után a megjelent sajtómunkatársak figyelmébe ajánlották a helyi termékeket. Köztük a most védjegyet nyert portékákat, a Vedd a Nógrádit! - hoz már csatlakozott helyi termelők finomságait és bemutatkozott a hollókői szálloda konyhája is.

A program a sajtósok számára egy Salgó várát és Szentkutat felfedező, Prakfalvi Péter geológus által vezetett kirándulással zárult. 

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test