Nógrád Vármegye Önkormányzata

 

„Célegyenesben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program”

A 2015. október 7-8-a között Salgótarjánban és Balassagyarmaton került megrendezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati felhívástervezeteinek ismertetéséhez kapcsolódó szakmai konferencia.

A konferencián elhangzott előadások anyagai az alábbi linken érhetők el:

https://drive.google.com/folderview?id=0B7VzrzGL_3ArbVVoSF9kc1BfZTQ&usp=sharing


Családi és közösségi konfliktusok – szakmai konferencia a mediációról

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézete 2015. október 2-án Családi és közösségi konfliktusok címmel szakmai konferenciát szervez a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban. A konferencia célja egyrészt a tavasz folyamán Nógrád megyében lebonyolított kutatás eredményeinek bemutatása, másrészt a családi és közösségi konfliktusokkal kapcsolatos kérdések, valamint a konfliktuskezelés lehetőségeinek és akadályainak megvitatása.

Az előadók között felszólal Pál Ferenc Prima Primissima közönségdíjas (2013) mentálhigiénés szakember, római katolikus pap is, aki a Mentálhigiéné Intézet külső oktatója. Benedek Gabriella, a Foresee Kutatócsoport programvezetője, Bognár László, Cserdi község polgármestere, valamint Szegő Dóra szociológus kutató saját sikeres közösségi projektjeiket mutatják be, a Mentálhigiéné Intézet munkatársai, Dr. Pilinszki Attila és Szabó Tünde pedig a Nógrád megyei szakemberek bevonásával lezajlott kutatás eredményeiről számolnak be.

A szakmai programot a PEPITA Improvizációs Társulat műsora zárja. A konferencia egy nagyobb ívű fejlesztési projekt része: a Mentálhigiéné Intézet egy Nógrád megyei fókuszú TÁMOP projekt (4.2.1/D-15/1/KONV) keretében Családi és közösségi mediáció szakirányú továbbképzést készít elő. A pályázat keretében három alprojektet valósítanak meg: a fejlesztési folyamatba input adatokat generáló fókuszcsoportos és kérdőíves kutatást, a három féléves szakirányú továbbképzés curriculumának kidolgozását, valamint a fent említett szakmai konferenciát.

A közösségi és családi mediáció felsőoktatási szolgáltatás fejlesztésével a Semmelweis Egyetem hozzájárul Nógrád megye területfejlesztési programjában kitűzött céljához is, mivel a projektnek köszönhetően Salgótarjánban lehetőség nyílik felsőoktatási szolgáltatás igénybevételére.

A jövőben megvalósuló képzésen részt vevő helyi szakemberek hozzájárulnak a térségben élő családok és közösségek konfliktusainak kezeléséhez, együttműködési készségük fejlődéséhez, és ezáltal a lokális közösségek harmonikusabb együttéléséhez. Az alternatív vitarendezési módszerek alkalmazásával, valamint a lakosság konfliktuskezelési kultúrájának fejlesztésével ezen célok megvalósítását segítik a kiképzett helyi mediátorok.

A konferenciára olyan segítő foglalkozású szakembereket várnak, akik munkájuk során nap mint nap családi és közösségi konfliktusok megoldásának kihívásával találják szembe magukat, és szívesen találkoznának a térség többi, elkötelezett szakemberével, hogy tapasztalatot cseréljenek, kapcsolatba kerüljenek egymással, továbbá képet kapjanak a lezajlott kutatásról és sikeres, példaértékű projektekről.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. Regisztráció:

 


2014.09.20.

ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0006
A teljes megyei tervezés az alábbi jogszabályok előírásainak figyelembe vételével történt


2014.09.20.
SAJTÓKÖZLEMÉNY
EGYÜTT TERVEZZÜK A JÖVŐT – NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJANÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA


 

PROJEKTEK A FINISBEN, VALAMINT MI VÁRHATÓ A TOP-BAN
WORKSHOP

A 2007-2013-as programozási időszak hamarosan a végéhez ér, így a projektek megvalósításának felgyorsítása érdekében a megyeszékhelyeken workshopokat tartunk, amelyek során a résztvevők segítséget kapnak a kifizetések gördülékeny megvalósításához, a projektzáráshoz, a helyszíni ellenőrzés lebonyolításához, valamint felvilágosítást kapnak a projektfenntartási időszak teendőiről.
A workshopokat a megyei közgyűlések elnökei nyitják meg, amelyek keretében bemutatják a következő, 2014-2020-as programozási időszakot: miben tér el az előző pályázati rendszertől, valamint, hogy milyen módon kerülnek felhasználásra a TOP-ban igénybe vehető források. Tovább a meghívóra


„EGYÜTT TERVEZZÜK A JÖVŐT- NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA”
Nógrád Megye Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végleges verziójának ismertetésére, illetve a megyei Integrált Területi Program kidolgozása és végrehajtása kapcsán megrendezésre került Tájékoztató Szakmai Napra előadása az alábbi linken elérhető.

ELŐADÁS
Helyszín: 3104 Salgótarján, Park utca 12., Ipari Park, Szolgáltatóház
Időpont: 2015. február 12. (csütörtök); 09.00 óra
PROGRAM

„EGYÜTT TERVEZZÜK A JÖVŐT- NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA”
Nógrád Megye Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végleges verziójának ismertetése, illetve a megyei Integrált Területi Program kidolgozása és végrehajtása kapcsán megrendezésre került Tájékoztató Szakmai Nap előadása az alábbi linken elérhető.

ELŐADÁS
Helyszín: 2660 Balassagyarmat, Rákóczi fejedelem út 12., Városháza, Díszterem
Időpont: 2015. február 10. (Kedd); 09.00 óra
PROGRAM


FELHÍVÁS

NÓGRÁD MEGYEI TURISZTIKAI PROJEKTEK BENYÚJTÁSÁRAA Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2014. október 9-én döntött Nógrád Megye Integrált Területi Programjáról (ITP), és ehhez kapcsolódóan a 2014-2020-as tervezési időszakban támogatandó projektekről. A turisztikai csomagokban szereplő javaslatokat a dokumentum azonban nem nevesítette, mivel a projektek jelentős része nem illeszkedett a tervezési szakmai elvárásokhoz. Ezek a stratégiai célokhoz nem illeszkedő pontszerű fejlesztések, sajnálatos módon nem támogathatóak.Az ITP előkészítésében résztvevő szakemberek javaslatára, a turisztikai témájú projektek regisztrálása, újratervezése jelen felhívással ismételten elindul. A projektgyűjtésben a lehetséges Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kedvezményezettjei: azaz az önkormányzatok, az állami-, valamint nonprofit szervezetek vehetnek részt.A programjavaslatok elektronikus úton történő benyújtási határideje 2014. december 15. /24.00/

Bővebb információ: Pályázati felhívás letölthető teljes dokumentum


 

S3 Megyei specializációk - Workshop II.

Írta: Pilinyi-Verbói Tímea

Az Intelligens szakosodási stratégia (S3) kidolgozásának újabb állomásaként kerül sor a megyei workshopok megtartásának második fordulójára.

A workshop célja: a résztvevők átfogó képet kapnak a dokumentum felépítéséről, illetve az általuk megfogalmazott megyei prioritások és a nemzeti szintű S3 dokumentum kapcsolódási pontjairól, valamint lehetőség nyílik az általuk szükségesnek ítélt módosításokra, pontosításokra és kiegészítésekre javaslatokat tenni.

A szeptemberben megtartott megyei S3 workshopokon és az online kérdőívek kitöltésén keresztül becsatornázott javaslatok alapján elkészített Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (Nemzeti S3) dokumentum első verzióját az www.s3magyarorszag.gov.hu oldalon találja, mely a workshop munkáját hivatott segíteni. A dokumentum a tervek szerint október 3-án kerül feltöltésre. Ezen időponttól előreláthatóan 2014.október 17-ig elérhető lesz továbbá egy egyeztető felület a NIH weboldalán keresztül, ahol a stratégiára vonatkozó észrevételeket, javaslatokat fogalmazhatnak meg a résztvevők.

A megyei worskhop Salgótarjánban (Rákóczi út 36.) kerül megrendezésre 2014. október 13-án, 14.00 órai kezdettel.

A részvétel - az első forduló mintájára - ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A rendezvényre szeretettel várjuk a megyében található vállalkozások, cégek, innovatív KKV-k, jelentős kutatási portfólióval rendelkező nagyvállalatok, felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, álligazgatási szervek, érdekképviseleti szervek, civil szervezetek, egyesületek képviselőit, vezetőit.

 

Vissza a tetejére


S3 – Fejlesztési irányokról tanácskoztak

Írta: Andó Ákos

 

Az intelligens szakosodás alapú kutatási és innovációs stratégia (Smart Specialisation Strategy - S3) Nógrád megyei workshopja szeptember 8-án eredményesen lezajlott Salgótarjánban. Az S3 stratégia nélkülözhetetlen feltétele a 2014–2020-as tervezési időszakban a kutatás-fejlesztés-innovációra fordítható, a strukturális alapokból érkező, több mint hétszázmilliárd forintnyi EU-s forrás lehívásának. A megyei fejlesztési stratégia összeállításához szükséges, hogy minden érintett szereplő elmondhassa véleményét, javaslataival, észrevételeivel hozzájáruljon annak összeállításához.

Dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében üdvözölte a meghívást elfogadó résztvevőket, majd megköszönte a tervezési munkában történő aktív részvételt. Hangsúlyozta, hogy most van lehetőség arra, hogy szűkebben vett hazánk, Nógrád megye gazdaságáról, az ország gazdaságával összefüggésben diskurzust lehessen folytatni.

Sebők Katalin, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai főosztályvezetője elmondta, hogy Nógrád megye bőven tartogat fejlődési lehetőségeket, ami egy jó kiindulási pont. Innen lehet, és érdemes fejlődni, ezért kifejezetten fontos, hogy megfelelően kerüljenek meghatározásra a specializációs irányok. Előadása első részében szemléltette a tervezési folyamatot, a program ütemezését, valamint a nap felépítését. Ezt követően a hivatal munkatársai bemutatták a megye statisztikai adatait.

Az előadásokat követően a résztvevők a workshopnak helyet adó harmadik emeleti teremben, előre meghatározott, 9-11 fős csoportban folytatták a munkát. A csoportmunka végén ismertették az összesített prioritásokat, Sándor Ildikó facilitátor részletesen bemutatta az egyes elemek tartalmát. Hangsúlyozta, hogy megye-specifikus gondolkodásmód tükröződik a prioritási irányokban.

A Nemzeti Innovációs Hivatal az S3 bemutatására létrehozott honlapon (s3magyarorszag.hu/fooldal) on-line kitölthető kérdőívet készített, az ezt kitöltők maguk is hozzájárulhatnak a Nógrád megyei fejlesztési stratégia összeállításához.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Innovációs Hivatal közreműködésével Nemzeti Intelligens Szakosodási (S3) Stratégiát készít. Az S3 stratégia előfeltétele annak, hogy Magyarország az EU Strukturális Alapokból 2014-2020 között kutatás-fejlesztési és innovációs célokra támogatási forrásokhoz jusson.

A nemzeti S3 stratégiák tervezését az Európai Unió is kiemelt prioritásként kezeli, ezért nemzetközi szintű workshopok szervezésével segíti a tagországok munkáját.

Ezen rendezvénysorozat részeként, hazánkban megyei worskshopok műhelymunkáin keresztül épül fel az országos S3 stratégia.

Az országban elsőként Salgótarjánban kerül megrendezésre az S3 MEGYEI SPECIALIZÁCIÓK – WORKSHOPcímű találkozó 2014. szeptember 08-án, a Megyeháza Dísztermében (3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.)

A rendezvényre szeretettel várjuk a megyében található vállalkozások, cégek, innovatív KKV-k, jelentős kutatási portfólióval rendelkező nagyvállalatok, felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, álligazgatási szervek, érdekképviseleti szervek, civil szervezetek, egyesületek képviselőit, vezetőit.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között.

A megye gazdaságáról késztett rövid összefoglaló anyagokat az www.s3magyarorszag.gov.huoldalon találja, melyek a workshop munkáját hivatottak segíteni. Az oldal szeptember 5-ig kerül teljes feltöltésre.

 

 


„Tervezzük együtt a jövőt” – zárókonferencia előadásainak anyagaNógrád Megye Önkormányzata köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték a "Tervezzük együtt a jövőt" elnevezésű fórumsorozat zárókonferenciáját. A rendezvényt komoly érdeklődés kísérte, hiszen az önkormányzati-, a civil- és a vállalkozói szféra szereplői is nagy számban képviseltették magukat. Továbbá kérdéseikkel, véleményükkel, valamint javaslataikkal aktívan szerepet vállaltak, emelve a rendezvény szakmai színvonalát, egyben megalapozva a hamarosan kezdődő programozási fázis sikerét.Ahogyan azt előzetesen is jeleztük, honlapunkon közzétesszük a konferencián, az illetékes szaktárcák képviselőinek elhangzott előadásait, amelyekből a legfrissebb információkat tudhattuk meg az előttünk álló, a 2014-20-as időszak mindannyiunkat érintő folyamatairól.Az előadások anyaga, az alábbi linkeken tekinthetők meg:1. Jusztin Valéria a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, vezető tervezője„A 2014-2020-as operatív program tervezés aktualitásai”2. dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI, főigazgatója„A Vidékfejlesztési Program 2014-2020 (előzetes társadalmasításra szánt verzió)”3. Salamin Géza, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője„Eu források programozásának aktualitásai a megyei és városi fejlesztések szempontjából”4. Szoboszlai Sándor Emberi Erőforrások Minisztériuma, stratégiai főreferens„Humán fejlesztési lehetőségek 2014-2020 között”5. dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke

„Nógrád Megye Programozási elképzelései 2014-2020”

 

 

   
 

Nógrád Megye Önkormányzata

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Tervezzük együtt a jövőt” – fórumsorozat előadásainak anyaga
Sikerrel zárultak megyénk hat járásának székhelyét érintő: a szécsényi, a rétsági, a balassagyarmati, a salgótarjáni, pásztói – s végül, de nem utolsósorban –bátonyterenyei helyszínnel megrendezett, a "Tervezzük együtt a jövőt" című fórumsorozat.
Ahogyan azt előzetesen is jeleztük, honlapunkon elérhetővé válik meghívott vendégeink előadásának anyaga, melyet az alábbi linkeken meg is tekinthet:
Minden fórumon elhangzott előadások:
További előadások:
-Szécsény 2013. május 9.
-Rétság 2013. május 9.
-Balassagyarmat 2013. május 10.
-Salgótarján 2013. május 14.
-Pásztó 2013. május 15.
-Bátonyterenye 2013 május 15.
Köszönjük mindazok munkáját, akik a fórumsorozat sikeréhez hozzájárultak, városaikban házigazdaként biztosították a szükséges eszközöket. Továbbá köszönjük mindazokat az építő jellegű hozzászólásokat, valamint javaslatokat, amelyek segítségével, Nógrád megye fejlődését és érdekét maximálisan szem előtt tartó, még pontosabb anyag születhet meg.
Ezen túlmenően továbbra is várjuk javaslataikat, építő jellegű kritikáikat és szakmai tartalmú kiegészítő anyagaikat.
Nógrád Megye Önkormányzata

 


 

 

 

Területfejlesztési Konferencia előadásai
2012. november 29-én Salgótarjánban a Megyeháza Nagytermében Területfejlesztési Konferencia megrendezésére került sor, ahol a meghívott előadók között Salamin Géza a Nemzetgazdasági Minisztérium Területfejlesztési és Tervezési Főosztályának vezetője, a területi tervezés a kohéziós politika 2014-2020-as időszakának tükrében címmel tartott előadást.
Az előadások prezentációi megtekinthetők a következő linkeken:
Sándor Ildikó : KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok
dr. Bajnai László : Fenntartható térség- és városfejlesztés a 2014-2020-as tervezési időszakban; Új kihívások és technikák az integrált fejlesztésekben

 

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test