Nyomtatás

Pályázati konstrukció: EFOP-1.6.3.-17 Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan

Pályázat azonosítószáma: EFOP-1.6.3-17-2017-00016

Pályázat címe: „Nógrád megye megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködésének támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan”

Kedvezményezett neve: Nógrád Megye Önkormányzata

Konzorciumi partner: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság/TEF

Kedvezményezett címe: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

Elnyert támogatás: 65 millió forint

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: Európai Szociális Alap

Projekt célja és tartalma: A pályázat alapvető célja egy megyei szintű koordinációs és konzultációs rendszer kialakítása annak érdekében, hogy a felzárkózás-politikai együttműködések ne csak országosan és helyi, esetlegesen járási-, hanem a közigazgatás következő szintjén, a megyei szinten is kialakuljanak, rendszeressé váljanak, és esélyteremtő módon hassanak vissza az egyes települések lakosságának életére, növelve a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést.

Részcélok:

-Új együttműködések generálása területi szinten jelentkező, az esélyegyenlőséget és felzárkózást érintő speciális problémák megoldására, szolgáltatáshiányok kiküszöbölésére;

-Megyei szinten a hátrányos helyzetű célcsoportokat érintő beavatkozások összehangolása;

A megyei szintű együttműködések hatékonyabbá teszik a feladatellátást és az önkormányzatok közötti párbeszédet valamint tudáscserét, ezáltal segítik a szolgáltatási hiányok felszámolását, meglévő eszközök, szolgáltatások összehangolását.

Hatékonyabban valósulhatnak meg a célcsoportokat segítő fejlesztések, innovatív megoldások.

A projekt célcsoportjai a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok: mélyszegénységben élők, romák, gyermekek, nők, idősek, fogyatékkal élők.

A projekt keretében megalakul a maximum 30 fős Megyei Felzárkózási Fórum is, melynek feladata a megyei szolgáltatási utak feltérképezése, a meglévő szolgáltatások lakossághoz való elérésének vizsgálata, különös tekintettel a helyi szinten hiányzó szolgáltatásokra, a különböző szervezetek közötti koordináció, a helyi szereplőknél rendelkezésre álló eszközök, szolgáltatások, intézmények stb. felhasználásával megoldások nyújtása a hiányok ellátására.

A munkacsoport ülések során (évente 4 összesen 12 alkalom) a szakmai oldalról megközelített problémakörök kerülnek megtárgyalásra minden célcsoportra vonatkoztatva.

Ezen célok elérésére biztosítanak lehetőséget a Fórum és munkacsoportjainak rendszeres ülései, valamint a közösségi együttműködést erősítő tematikus rendezvénysorozatok, melyek a projekt megvalósítása során rendszeres időközönként megrendezésre kerülnek, a megye minden járásában.

Irányító hatóság: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kapcsolat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Projekt zárása: 2020. december 31.

 

EFOP 1.6.3-17 Civil pályázat

Nógrád Megye Önkormányzata civil szervezetek jelentkezését várja az EFOP-1.6.3-17-2017-00016 azonosító számú pályázat megvalósítása során létrehozásra kerülő megyei szintű Felzárkózási Fórumban való közreműködésre.

A programban részt vevő szervezetek kiválasztására irányuló pályázati felhívás, valamint a felhíváshoz kapcsolódó szándéknyilatkozat és adatlap csatolt dokumentum formájában letölthető.

 

Közösségi együttműködést erősítő rendezvények

Balassagyarmat - Kéklámpás nap

Érsekvadkert - Számít rád Nógrád!

Hugyag - Egészség délelőtt

Lucfalva - Személyi higénia, egészséges életmód és szociális képességek fejlesztése

Mátranovák - Esélyórák

Mátraverebélyi általános iskolások BV látogatása

Együtt működünk egyenlő eséllyel (Rétság, Szécsény)

Salgótarján - Eséllyel a pályán

Dokumentumok

Szolgáltatási Út Térkép

Megyei Esélyteremtő Paktum

Felzárkoztatási fórum

2019 december 18.

Munkacsoport ülések

Gyermek és fiatalkorúak munkacsoportja

Fogyatékkal élők munkacsoportja

Idősek munkacsoportja

Női munkacsoport

Roma és mélyszegény munkacsoport