Nógrád Vármegye Önkormányzata

A holokauszt áldozataira emlékeztek Salgótarjánban

A főposta falán elhelyezett emléktáblánál tartott megemlékezésen Fekete Zsolt felidézte, hogy a zsidórendeletek következményeként Salgótarjánban három gettót hoztak létre 1944 májusában. Szigorúan szabályozták a zsidók életmódját, a gettókat sem hagyhatták el.
    Június 5-én a volt szénbánya gazdasági udvarán és az istállókban, az úgynevezett gyűjtőállomáson 2320 embert zsúfoltak össze, majd június 12-én megkezdődött a deportálás, és a halálvonatok elindultak Auschwitzba. 
    Salgótarján polgármestere úgy fogalmazott: emlékezzünk az áldozatokra, és azokra is, akik akár a gettók falain belül, akár azokon kívül nem nyugodtak bele az erkölcstelenség által diktált, elkerülhetetlennek tűnő végzetbe.
    Gondoljunk azokra a magyarokra és külföldiekre is, akik a belső erkölcsi parancsnak engedve közreműködtek az üldözöttek mentésében - tette hozzá.
    Fekete Zsolt hangsúlyozta: e kevesek értékválasztása bizonyult korszakos jó példának, példának arra, hogy a helyes felismerése és választása nem elegendő, de az ebből fakadó cselekvés felelősségét és veszélyét is vállalni kell.
    A városvezető a holokauszt salgótarjáni áldozatainak emléknapján erkölcsi felelősségnek nevezte, hogy 73 év után, a salgótarjáni gettó valamikori helyén "együtt hajtsunk fejet a holokauszt helyi és város környéki áldozatainak emléke előtt".
    Salgótarján várossá válásának 95. évében egyúttal emlékezni kell mindazokra, akik a holokauszt áldozatai közül nagyban hozzájárultak a város első felvirágzásához  - mondta a polgármester.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test