Nógrád Vármegye Önkormányzata

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése második alkalommal tartott soron kívüli közgyűlést annak érdekében, hogy újabb TOP forrásoknak nyissa meg az utat Nógrád megyében.

Magyarország átfogó és hosszú távú fejlesztési irányát kijelöli a 2014-2020-as időszak egyik fő prioritása a gazdasági növekedést segítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása. Ennek keretében cél a térségi versenyképesség és a foglalkoztatás növelése, elősegítve ez által a teljes foglalkoztatottságra, a munkaalapú társadalomra vonatkozó nemzeti célok megvalósítását.

A területi operatív programok e gazdaságélénkítő fejlesztési „csomag” részét képezik, melyek közül kiemelkedik a jelentős forráskerettel rendelkező Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP). Ez elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő város- és településfejlesztési programjait támogatja, eltérő területi igényekre reagál, ezekre szabott beavatkozásokat valósít meg, és azokkal összhangban a térségek belső erőforrásaira építő fejlesztéseket céloz meg.

Az első körben 17 darab felhívás került kiírásra, 30,5 milliárd forint kerettel. A felhívásokra beérkező támogatási kérelmek elbírálására a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Döntés-előkészítő Bizottságot (DEB) állított fel. A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökeként e Bizottságban képviselendő döntési javaslatomat meghoztam és a Bizottság előtt képviseltem. A közgyűlés korábbi, 2017. április 7-ei ülése alkalmával nem történt meg a DEB által első körben tárgyalt összes támogatási kérelem elbírálása. Ekkor 130 támogatási kérelem vonatkozásában hozta meg támogató döntését a közgyűlés. A második soron kívüli közgyűlés összehívására azért került sor, hogy az eddig szakmai értékelés alatt álló támogatási kérelmek jóváhagyásáról döntsön a testület.

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2017. május 26-án megtartott zárt ülésén az általam hozott döntési javaslattal változatlan formában egyetértett, azt megerősítette. E döntéssel újabb 27 darab fejlesztési projekt – közel 5,7 milliárd forint értékben –  kapott „zöld utat”.

 

Reményeink szerint a kivitelezések rövidesen megkezdődhetnek.

 

 

                                                                                                              Skuczi Nándor

                                                                                                 Nógrád Megyei Önkormányzat

 

                                                                                                          Közgyűlésnek elnöke

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test