Nógrád Vármegye Önkormányzata

A Nyíregyházán megrendezésre kerülő konferencia célja a leghátrányosabb helyzetű térségek fejlesztése érdekében létrejött vidéki egyesületek, a helyi önkormányzatok, valamint a kormányzati oldal együttműködésének megalapozása, az érintett térségekben megvalósuló fejlesztési munka összehangolása, továbbá a partnerek közötti kommunikáció elősegítése. A konferencia a Szövetség a Hátrányos Helyzetű Térségek Fejlesztéséért, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat szervezésében valósul meg. A Szövetség 73 önkormányzatot fog össze, tevékenységeivel mintegy 200 ezer állampolgárt ér el.  A résztvevők célja, hogy a konferencia konkrét lépésekkel erősítse az érintett partnerek szorosabb együttműködését, melyeket szándéknyilatkozatban is lefektetnek.

A Szövetség és a Megyei Önkormányzat céljai között szerepel az egyes területi szereplők közötti térségi összefogás koordinálása, a tervezési és fejlesztési tevékenységek összehangolása, képzések és programok szervezése az egységesen magas színvonalon megvalósuló fejlesztések biztosítása érdekében. A Szövetség kiemelt területként kezeli a felnőttképzést és átképzést, a duális képzési formák elterjesztését, és a hatékony munkahelyteremtés érdekében induló programokat. Képviseli a szervezet tagjainak érdekeit a minisztériumok és más gazdasági-, társadalmi szereplők irányába, és biztosítja a hátrányos helyzetű térségek és a döntéshozók közötti közvetlen információs csatornát, melynek segítségével az érintett térségek valós problémáira a Kormány által meghatározott fejlesztési keretek között a legmegfelelőbb megoldások születhetnek. Az együttműködés kiemelten fontos eleme a 2014-2020 közötti uniós támogatási időszak már megjelent és a jövőben kiírandó fejlesztési felhívásai által nyújtott lehetőségek minél hatékonyabb kihasználása, az egyes területeken megvalósítandó fejlesztések összehangolása a szinergiák kiaknázása.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a leghátrányosabb helyzetű térségekben működő valamennyi társadalmi szereplő álláspontjának közelítésére, a köztük lévő együttműködési keretek hatékonyságának növelésére a területfejlesztés, felnőttképzés és munkahelyteremtés területén.

Az eseményen részt vesznek a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint a Szövetség tevékenysége által lefedett nyolc megye közgyűléseinek képviselői, továbbá a szervezet munkája iránt érdeklődő megyei vezetők, valamint a Kormány által 2015. évben kiemelt projekt keretében létrehozott Innovációs, Oktatási és Közösségi Központok környezetében létrejött egyesületek elnökei.

A konferencia zárásaként a résztvevők szándéknyilatkozatot írnak alá, melyben kifejezik együttműködési szándékukat a jövőbeli fejlesztési lehetőségek kiaknázása és megvalósítása érdekében. 

Összefogás a Hátrányos Helyzetű Térségek Fejlesztéséért Konferencia Programja

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test